Union des Centres Culturels Islamiques de Belgique

Bruxelles, Belgiquewww.selimiye.be/index.php?lang=nl
Meefinancierende Business UnitTriodos Bank België
SectorLevensbeschouwing

De ‘Unie der Islamitische Culturele Centra van België' (UICCB) nam het initiatief om een nieuwe moskee te bouwen in Sint-Joost-ten-Node. De oude voldeed niet meer aan de veiligheidsnormen. Naast de moskee met 370 plaatsen komt er in het nieuwe gebouw met vijf verdiepingen een educatief centrum voor studiebegeleiding, met een klaslokaal, een refter en een slaapzaal. Voorts is een polyvalente zaal met 100 plaatsen bestemd voor organisaties uit de buurt, en ook voor de lokale politie, brandweer en de gemeente. Ten slotte komen er nog twee appartementen. Bij het ontwerp ging er extra aandacht naar duurzaamheid: het is een laagenergiegebouw met ecologische dakisolatie. Alle regenwater en zoveel mogelijk warmte wordt gerecupereerd, en de appartementen zijn passief. Ook werd er een goed evenwicht gezocht tussen het Brusselse straatbeeld en enkele oosterse kenmerken van het gebouw. Zo komt er een torentje in plaats van een echte minaret. Er zal ook niet worden opgeroepen tot gebed. De afwerking van de gebedsruimte is voorzien voor 2014, het hele complex zal normaal gezien klaar zijn in 2016.

De vzw UCCIB werd in 1979 opgericht door Turkse immigranten en staat open voor alle moslims, zonder onderscheid van afkomst, cultuur of taal. Het is een politiek volledig onafhankelijke organisatie, die aanvankelijk louter religieus was. Gaandeweg kwam er het tweede, educatieve luik bij van studiehulp aan jongeren. Dat wordt steeds belangrijker. De vereniging helpt zowel scholieren als universitaire studenten bij hun studie. Het past in de doelstelling van de vzw om integratie te bevorderen en bruggen te bouwen tussen verschillende culturen.

Triodos Bank heeft een termijnkrediet verleend voor de bouw van het complex, dat grotendeels wordt betaald door gelovigen uit de buurt.