Les Ateliers Etic

Castres, Franceles-ateliers.co/
Meefinancierende Business UnitTriodos Bank België
SectorOntwikkelingssamenwerking

De « Ethical Property Company » werd in 1998 in het VK opgericht met als doel betaalbaar onderdak in duurzame gebouwen te kunnen bieden aan NGO's, verenigingen en spelers in de sociale transitie. Deze organisaties moeten het vaak met beperkte budgetten stellen. In navolging van haar succes aan de overkant van het Kanaal opende de onderneming meerdere filialen op het Europese vasteland.

Naar het voorbeeld van dit model rond duurzaam vastgoed werd ETIC in Frankrijk gelanceerd en door de staat erkend als sociaal verantwoorde onderneming. ETIC bedenkt, financiert en beheert co-working spaces aan bescheiden huurprijzen en van een hoge sociale en ecologische kwaliteit voor ‘actoren van verandering': verenigingen en bedrijven met een positieve maatschappelijke impact.

Het centrum Les ATELIERS biedt onderdak aan lokale spelers binnen de sociale economie, ondernemers, verenigingen en coöperaties in het centrum van Castres. Als lokaal centrum voor economische samenwerking faciliteren zij uitwisselingen tussen spelers en publiek en creëren ze de ruimte voor lokale en duurzame consumptie. Triodos Bank heeft een deel van de renovatiewerken aan het centrum gefinancierd.