Wat houdt de vrijstelling van Belgische roerende voorheffing voor dividenden van aandelen in?

Sinds 2018 is er een fiscale vrijstelling voor dividenden van aandelen ingevoerd. Het dividend van het certificaat van aandeel Triodos Bank valt onder die maatregel. U zult de betaalde roerende voorheffing kunnen recupereren. U moet de vrijstelling  zelf aanvragen via uw belastingaangifte. Vanaf inkomstenjaar 2019 is er een vrijstelling op 800 EUR aan dividenden. Een maximum van 240 euro afgehouden roerende voorheffing (800 EUR x 30 %) kan worden gerecupereerd.

Het rekeninguittreksel dat de uitkering 'dividend in aandelen' of 'cashdividend' weergeeft ,kan gebruikt worden als bewijs voor uw belastingaangifte. U moet het bedrag van de roerende voorheffing en niet het dividendbedrag invullen in vak VII - Inkomsten van kapitalen en roerende voorheffing bij de codes 1437-18 en 2437-85.

Uw rekeninguittreksels zijn elektronisch beschikbaar via Online Banking. U vindt ze door op de effectenrekening te klikken in 'Overzicht' en vervolgens naar beneden te scrollen.  Klik de transactie aan waar 'Betaling van dividend'  vermeld staat en kies vervolgens voor 'Download'.