Hoe voorkom ik factuurfraude?
- Wat is factuurfraude?
- Bij factuurfraude sturen fraudeurs nepfacturen die afkomstig lijken van een bestaand bedrijf waarmee u werkt.
- Soms hacken ze de e-mails van uw leverancier om de factuur te verzenden. Het e-mailadres is dus echt, maar de betalingsgegevens zijn gewijzigd in die van de fraudeur.
- Het is verstandig om te bellen naar het telefoonnummer op de website van uw om hun betalingsgegevens te verifiëren alvorens u voor het eerst op nieuwe accountgegevens betaalt.
- Maatregelen om u te beschermen tegen factuurfraude
- Controleer facturen zorgvuldig. Alle medewerkers die leveranciersfacturen verwerken en de bevoegdheid hebben om bankgegevens te wijzigen, moeten de echtheid en correctheid van leveranciersnamen, adressen, factuurbedrag en bankgegevens controleren om er zeker van te zijn dat ze correct zijn.
- Controleer de betalingswijzigingen. Als een leverancier vraagt om zijn betalingsgegevens bij te werken, verifieer dit dan altijd door hem te bellen op het nummer op zijn website.
- Follow-up van factuurbetalingen. Breng een leverancier op de hoogte wanneer u zijn factuur hebt betaald, en bevestig daarbij het bedrag en de bankgegevens. Wanneer u een leveranciersfactuur betaalt, laat de leverancier dan weten dat de betaling is gedaan, waarbij u het bedrag en de bankgegevens bevestigt.
- Controleer bankafschriften zorgvuldig. Meld alle verdachte transacties direct bij uw bank.
- Bel leveranciers terug. Als u een telefonisch verzoek niet vertrouwt, zeg dan dat u de leverancier zult terugbellen. Gebruik het nummer dat op hun website staat of dat in uw telefoon is opgeslagen, zodat u weet dat u het echte nummer belt.
- Kijk de openbare informatie over uw leveranciers na. Fraudeurs doen vaak grondig onderzoek naar leveranciers van organisaties, zodat ze die op overtuigende wijze kunnen nabootsen. Het kan een goed idee zijn om alle Zet geen informatie over uw leveranciers van op uw website en of op ander openbaar materiaal te verwijderen.