De modewereld verandert razendsnel. Bijna elke week hangt er wel iets nieuws in de winkels. Vandaag kopen we ongeveer 400% meer kleding dan twintig jaar geleden. Goed voor het milieu is dat natuurlijk niet. De kledingindustrie is na de olie-industrie dan ook de grootste vervuiler.

En dan hebben we het nog niet over de erbarmelijke werkomstandigheden in de kledingfabrieken. Vervuiling en uitbuiting, dat wil je toch letterlijk niet aantrekken? Maak daarom kennis met vijf manieren waarop het anders kan.

  1. Koop bewuster (en dus minder kleding)

Hoe vaak heb je die paarse trui eigenlijk aan? De kans is groot dat hij al maanden in je kast stof ligt te vangen. Uit onderzoek blijkt dat we 71% van onze kleding het laatste jaar niet hebben gedragen. Bedenk dus voor je iets koopt hoe groot de kans is dat je het kledingstuk ook echt gaat dragen.

Wie minder maar chiquere en toch betaalbare kleding wil kopen, kan bijvoorbeeld terecht bij de Gentse, Mechelse en Antwerpse boetiek Supergoods. Hier vind je Scandinavisch geïnspireerde mode en andere spullen die op een duurzame, eerlijke en ecologische manier werden geproduceerd. De labels volgen de laatste modetrends, met respect voor de mensenrechten en onze planeet.

Nog in Gent organiseert de stad een jaarlijks festival rond eerlijke mode: Fair Fashion Fest. Met optredens, lezingen, panelgesprekken, modeshows, workshops, expo’s en een modemarkt wil dit festival rond eerlijke mode bijdragen aan een meer rechtvaardige modesector. Je kan er als consument kunnen zelf informatie inwinnen over duurzaam geproduceerde kleding en bewustere keuzes maken.

  1. Koop bij duurzame kledingwinkels

Triodos Bank kiest voor een duurzame en eerlijke kledingindustrie

Wij financieren alleen projecten die bijdragen aan een groene, eerlijke en menselijke maatschappij. Zo lenen we het geld dat onze klanten ons toevertrouwen aan ondernemers die de kledingindustrie duurzamer en eerlijker willen maken, zoals Supergoods, Suitable (met boetieks in Antwerpen, Breda en Maastricht) of andere speciaalzaken met duurzame kledij.

  1. Koop tweedehandskleren

Stel je voor: je koopt een unieke, prachtige jas voor een habbekrats en dan blijkt die ook duurzaam te zijn. Niet voor niets is vintage zo populair. Speur markten en winkels af op zoek naar dat ene kledingstuk dat jij een tweede kans wil geven. En bespaar tegelijk op grondstoffen, water en energie.
 

  1. Recycleer jouw kleding

Per jaar gooien we per persoon gemiddeld veertig kledingstukken weg. Stel je die kledingafvalberg eens voor! Als we goed recycleren, dan kunnen de grondstoffen uit kleding opnieuw worden gebruikt en maken we de afvalberg een stuk kleiner.

Nog een idee: om je kleding van de afvalberg te redden, kun je ook een kledingruil organiseren met vrienden, of op een kledingruilbeurs. Een goedkope en gezellige manier om je garderobe te vernieuwen.

  1. Leen, lease of huur kleding

Kleding die je maar één keer draagt zoals een smoking of een galajurk kan je ook huren of lenen, en dat is beter voor het milieu en je portemonnee. Meer en meer mode-ondernemers komen met duurzame initiatieven om een overvolle kledingkast tegen te gaan en bij te dragen aan een circulaire mode-industrie.