Eerst bespreken we je project, en nadien de hypothecaire lening

"Bij Triodos Bank voeren we niet gewoon cijfers in op een computer om een rentevoet te genereren. We nemen eerst de tijd om met de mensen over hun woonproject te bespreken. Eerst bekijken we of het beantwoordt aan onze duurzaamheidscriteria of dat het via gesprekken kan evolueren naar een project dat een positieve impact heeft op het milieu of de samenleving. Pas daarna starten we met de financiële analyse. 

Op elk moment, zoals tijdens de lockdown bijvoorbeeld, kunnen klanten met vragen bij ons terecht. Onze begeleiding stopt niet bij de ondertekening van het contract." 

Zoek je een duurzame woning én een duurzame lening?

Hoe duurzamer je woning, hoe lager de rentevoet op je hypothecaire lening bij Triodos Bank. Ontdek onze formules

Energie-efficiëntie, renovatie, cohousing: drie manieren om de rente te verlagen

"Voor een lagere rentevoet kijken we naar drie aspecten: de energieprestatie van het gebouw, de renovatie van het gebouw om het nog duurzamer te maken of de sociale dimensie ervan, zoals bij cohousing. 

Het is belangrijk om een globale visie te hebben. In bepaalde omstandigheden is het onmogelijk om een gebouw te vinden met een heel lage energieprestatie. In dat geval analyseren we meerdere ingrepen, gaande van de installatie van zonnepanelen tot het gebruik van zachte mobiliteit of het terugwinnen van regenwater. In totaal zijn er 16 ingrepen die we in aanmerking kunnen nemen als criteria om de rentevoet te verlagen. 

Ook cohousing geeft recht op grote kortingen op de rentevoet. Vooral als het project een sociale bestemming krijgt. In de loop der jaren hebben we ook op dat vlak een ruime expertise opgebouwd." 

Een eenvoudig aanbod. Transparante criteria

"Bij Triodos Bank zijn onze criteria duidelijk, transparant en identiek voor iedereen. De duurzaamheid van het project komt op de eerste plaats. Dit aspect bepaalt de rentevoet, niet het feit of je al dan niet klant bent bij de bank. We sturen ook niet aan op het aankopen van andere producten. Voor verzekeringen of rekeningen staat het alle klanten vrij om hun partners te kiezen op basis van hun noden en het meest interessante aanbod." 

Vertrouwen durven geven, alternatieven steunen

Marie Murenzi, Relationship Manager bij Triodos Bank. Foto: Carole Detroz
Marie Murenzi, Relationship Manager bij Triodos Bank. Foto: Carole Detroz

"Toen ik bij Triodos Bank begon te werken, was een van mijn eerste dossiers een klant die zijn huis zelf wilde bouwen, in hout, met slechts 115.000 euro. Intussen wilde hij samen met zijn kind in een caravan op de werf wonen. We hebben de tijd genomen om zijn situatie te analyseren. De klant was schrijnwerker en dus twijfelden we niet aan zijn vaardigheden. En alternatieve woningen waren ook niet nieuw voor ons. We hebben het project dus met succes gefinancierd. Heel wat mensen danken ons omdat we in hun project geloofden en het gefinancierd hebben." 

Op zoek naar een duurzaam woonkrediet?

Triodos Bank helpt je om duurzaam te bouwen of te renoveren.

Ontdek onze hypothecaire lening.